Logo
Італія Новини туризму

5 неписаних правил, які варто знати перед поїздкою до Італії

21 Лютого 2025

Запитайте італійця, як виглядає типовий турист в Італії, і він, швидше за все, уявить собі когось у шортах, в’єтнамках і крислатому капелюсі, який, можливо, йде за гідом, що розмахує прапором. На щастя, за останні кілька років туристи стали більш свідомими мандрівниками, які прагнуть вписатися в місцеве середовище та дотримуватися місцевих звичаїв, де це можливо. В Італії існує кілька неписаних правил, до яких вони ставляться досить серйозно. Нижче ми розповімо вам про п’ять головних речей, які вам потрібно знати, щоб не стирчати, як хворий палець, під час вашої наступної подорожі до Італії.

1. Пам’ятайте про кавовий етикет

Почнемо з найважливішого принципу в Італії: кава. Кава для Італії — це те саме, що чай для Великобританії: момент простого задоволення, коли ви робите перший ковток вранці, привід поспілкуватися з другом за швидким еспресо або завершення трапези (особливо, коли вона вилита на кульку морозива). Аромат свіжозвареної кави — це те, на чому вони виросли; їхні батьки щоранку вмикали кавоварку, й аромат розносився по всьому будинку. Кава еволюціонувала від капучино до макіато, кави латте й, звісно ж, їхнього улюбленого еспресо. Багато італійців п’ють капучино вранці, вмочуючи круасан (або корнетто, як вони його називають, що перекладається як «маленький ріжок» через його форму) до тих пір, поки він не втратить хруст і не просочиться молочним смаком. Але слід пам’ятати одне правило: якщо ви вже пообідали, капучино пити не можна.

2. Дізнайтеся, до яких страв із макаронів підійде сир

Наступне правило стосується їхнього улюбленого сиру. Залежно від регіону, який ви відвідуєте, різні види сиру зазвичай поєднуються з певним видом пасти. Наприклад, в Апулії сир качо рікотта зазвичай натирають на тертці в більшості рецептів орекьєтте, в той час як в Римі пекоріно використовують в аматрічіані, карбонарі та качо е пепе. Парміджано Реджано та Грана Падано використовуються більш широко, але завжди пам’ятайте одне золоте правило: пармезан не йде до риби. Якщо ви любите спагетті алле вонголе або будь-яку іншу пасту з морепродуктами, зверніть увагу, що пармезан до них не подають — і якщо ви попросите офіціанта принести вам трохи, то, швидше за все, отримаєте у відповідь підняту брову. Це тому, що солоність пармезану перекриє ніжний смак риби. Насправді, коли ви подорожуєте на Сицилію, вони використовують тертий хліб замість сиру у своїх традиційних стравах із макаронів із морепродуктами, таких як busiate alla trapanese або pasta con le sarde.

3. Поважайте дрес-код

Поговоримо про вбрання. Ми тут не для того, щоб розповідати вам, як одягатися, але якщо ви хочете уникнути несхвальних поглядів, ось кілька порад, яких варто дотримуватися. Якщо ви подорожуєте до прибережного міста, на обід і аперитив можна прийти в купальнику, сорочці або саронгу, але на вечерю краще вдягнутися елегантно. Це може означати елегантні шорти, довгі штани із сорочкою з довгими рукавами, міді або максі-сукня — і, звичайно, ніяких кросівок, сліперів або в’єтнамок (і вже точно ніяких сліперів зі шкарпетками). До речі, пам’ятайте, що вечеря в літній сезон офіційно починається не раніше 20:30; більшість італійців, як правило, замовляють столик на 21:00 або навіть на 22:00, щоб мати час прийняти душ і переодягнутися після аперитиву.

4. Навчіться вітатися, як місцеві жителі

Це правило є золотим, якщо ви хочете інтегруватися з місцевими жителями. Коли ви зустрічаєтесь із кимось вперше, італійці, як правило, потискають руку й кажуть «piacere», що означає «приємно познайомитись». Починаючи з другого разу, це два поцілунки (по одному в кожну щоку). В Італії ви починаєте з лівої щоки, тоді як в інших європейських країнах з правої — це важливо пам’ятати, якщо ви хочете уникнути поцілунку в губи. Це само собою зрозуміло, але якщо вас запросили на вечерю або аперитив до когось додому, не приходьте з порожніми руками. Завжди беріть із собою пляшку вина, коробку цукерок або квіти, незалежно від приводу. Крім того, якщо ви запізнюєтеся, знайте, що це викличе паніку. Модне запізнення (приблизно на п’ятнадцять хвилин) — найкращий варіант.

5. Будьте уважні до автомобілів

Правила дорожнього руху в Італії трохи розмиті. Здебільшого немає пріоритетів на перехрестях або кільцевих розв’язках — тут кожен сам за себе. Коли ви переходите дорогу по «зебрі», а світлофора немає, переконайтеся, що це безпечно, оскільки автомобілі рідко сповільнюють рух (не кажучи вже про зупинку). Якщо машина все ж зупинилася, будьте уважні до мопедів, які можуть не помітити вас з-за машини. Орендуючи автомобіль, знайте, що чим далі на південь ви їдете, тим більше нехтують правилами дорожнього руху.

    Поїхали
    у подорож з нами

    Залиште контакти, щоб ми могли розповісти вам про найближчі подорожі