Сполучені Штати є домом для десятків неймовірних гастрономічних міст, повних прихованих перлин, високо оцінених хот-спотів і всього, що знаходиться між ними. Від великих мегаполісів, таких як Нью-Йорк і Сан-Франциско, до несподіваних (але не менш чудових) містечок, таких як Грінвілл і Тусон, ось 10 найкращих американських гастрономічних напрямків. Приготуйтеся зануритися та досліджувати.
Нью-Йорк, штат Нью-Йорк
Нью-Йорк — це плавильний котел культур, а це означає, що в радіусі 300 квадратних миль ви можете насолодитися будь-якою кухнею, хай то автентичний дім-сам у Joe’s Shanghai в Чайнатауні або апетитні рогалики та сендвічі з м’ясною начинкою в одній із десятків єврейських закусочних міста, таких як Katz’s. Не обмежуйтеся лише Манхеттеном: відвідайте п’ять районів міста, включаючи зупинки в Astoria та Jackson Heights (у Квінсі), щоб скуштувати справжню грецьку та гімалайську їжу відповідно. Бруклінський район Грінпойнт є домом для безлічі польських пекарень, таких як Syrena, в той час, як Arthur Avenue (в Бронксі) та Staten Island пропонують одні з найкращих в місті італійських страв. Крім того, Big Apple може похвалитися більш ніж 70 ресторанами, нагородженими зірками Мішлен, від вишуканих закладів, таких як Le Bernardin, до більш стриманих (і все ще смачних) закладів, таких як Jeju Noodle Bar. Однак не варто зациклюватися на всьому мішленівському — деякі з найкращих страв можна знайти в найнесподіваніших місцях (хто хоче піцу за 1 долар?).
Новий Орлеан, штат Луїзіана
Кухня Нового Орлеана настільки ж різноманітна, як і культурні впливи Європи, Карибського басейну та Африки. З огляду на це, цілком доречно, що The Big Easy — ну дуже багатий на смаки. Серед основних пікантних страв тут — по’бойз (Sammy’s — місцевий фаворит), джамбалайя (та, що в Mother’s — «поцілунок шеф-кухаря»), гумбо (завітайте до влучно названого Gumbo Shop), раки з етуфе (завітайте до Creole House) та муфулети (візьміть свої у Verti Marte, який працює 24/7) — і все це, звісно, найкраще смакуватиме під живий джаз. Не забудьте залишити місце для посипаних цукровою пудрою бейгетів у Cafe Du Monde (так, там буде черга, але так, воно того варте) й запийте все це найбільш культовим коктейлем NOLA в барі Sazerac у готелі Roosevelt.
Чикаго, штат Іллінойс
Жителі Чикаго обожнюють піцу в глибокому паніруванні та унікальні хот-доги без кетчупу. Перші та другі найкраще смакують у популярних закладах міста вітрів — Pequod’s і Jimmy’s Red Hots відповідно. Чикаго також може похвалитися понад 50 лауреатами премії Джеймса Бірда та 20 ресторанами, нагородженими зірками Мішлен, зокрема всесвітньо відомий Alinea завдяки своїм креативним дегустаційним меню з кількох страв. Серед нових ресторанів, що з’явилися в Чикаго, — Chicago Winery площею 24 000 квадратних футів (виноробня, ресторан, бар і місце для проведення заходів) і Kindling площею 17 000 квадратних футів — кухня-шоу з живим вогнем під керівництвом лауреата премії Джеймса Бірда Джонатона Соєра.
Сан-Франциско, штат Каліфорнія
Сан-Франциско було названо найбільш насиченим ресторанами містом країни. Тут відвідувачі можуть насолодитися десятками нагороджених зірками Мішлен страв у таких відомих закладах, як Atelier Crenn (де в шикарному приміщенні подають страви високої французької кухні), Mister Jiu’s (де подають сучасні китайсько-американські страви) та Lazy Bear (який позиціонує себе як «сучасна американська звана вечеря»). Якщо ж ви шукаєте щось більш повсякденне, вирушайте на ринок Ferry Building Marketplace, який кишить улюбленими місцевими продавцями продуктів харчування, такими як Acme Bread Company, Dandelion Chocolate, El Porteño Empanadas, Donut Farm і Hog Island Oyster Company. Жодна поїздка до Сан-Франциско не обходиться без того, щоб не скуштувати хліб на заквасці (пекарні Josey Baker Bread і Boudin Bakery роблять одні з найкращих у місті) та однойменні буріто Mission (місцеві жителі та мандрівники люблять Taqueria Cancún).
Х’юстон, штат Техас
Х’юстон — найрізноманітніше місто Америки, тож не дивно, що він потрапив до нашого списку найкращих міст США для гурманів. Насправді варіантів безліч: від в’єтнамсько-каджунського ф’южна у Crawfish & Noodles до кухні Південно-Східної Азії та Латинської Америки в Hawker Street Food Bar, який можна знайти в Post Market. Говорячи про Пост, цей галасливий міжнародний продовольчий ринок пропонує фантастичні страви від відомих шеф-кухарів. Серед наших улюблених — ChópnBlok із його західноафриканськими стравами та East Side King, де подають японську вуличну їжу, таку як свинячі булочки та картоплю фрі з буряком. Ми також не можемо не згадати про сцену фуд-траків у Х’юстоні, включаючи відзначений нагородами Coreanos, де відвідувачі можуть поласувати корейсько-мексиканським ф’южном, наприклад, корейськими тако з барбекю.
Тусон, штат Аризона
Тусон став першим містом США, яке у 2015 році було визнане ЮНЕСКО «Містом гастрономії». Сьогодні це місце продовжує дивувати поціновувачів кулінарії своїми виразними індіанськими та мексиканськими стравами, що мають тисячолітню історію. Найкращі ресторани Тусона використовують у своїх напоях і стравах місцеві інгредієнти. З огляду на це, маргарита з опунцією є тут основним напоєм, так само як і нопалес (їстівні кактуси). У жвавому центрі Тусона налічується понад 85 барів і ресторанів, серед яких Bata (який пропонує переважно вегетаріанське меню, 90 відсотків якого постачається в межах 400 миль від ресторану) та Boca. Очолюваний фіналісткою конкурсу Джеймса Бірда Марією Мазон, Boca славиться своїми ароматними тако та сальсою. У 2023 році в Тусоні з’явилися ще 13 нових закладів, серед яких — абсолютно новий Blue Front, де в меню є апельсинові вина, креативні коктейлі, власноруч приготовані пироги та яєчня.
Клівленд, штат Огайо
Це місто на Середньому Заході має дуже недооцінену, хоча й еклектичну кулінарну сцену, яка підживлюється довколишніми фермами, місцевими виробниками та шеф-кухарями-новаторами. До того, можна з упевненістю сказати, що кулінарна сцена Клівленда віддає данину поваги більш ніж 100 різноманітним етнічним групам, які складають місто. Щоб скуштувати найкращі страви Клівленда, вирушайте на West Side Market, критий і відкритий ринок, який пропонує щось для кожного. Серед місцевих продавців — Orale! Contemporary Mexican Cuisine, Pierogi Palace, Frank’s Bratwurst, Theresa’s Bakery та Crepes de Luxe. А потім виділіть час, щоб вирушити у власний гастрономічний тур містом, зокрема скуштувати дім-сам в AsiaTown і пиріжки в Slavic Village. The Land також має неймовірний вибір ресторанів, що належать і очолюються чорношкірими, таких як Pearl’s Kitchen для першокласної комфортної їжі, Yonder для смачного бранчу та Cleveland Cold Brew для кави та випічки. Не пропустіть найновіші заклади міста, такі як Cordelia (де подають комфортну їжу в стилі Середнього Заходу, що викликає ностальгію) та The Judith, затишне кафе в паризькому стилі.
Ешвілл, штат Північна Кароліна
Розташований у мальовничих горах Блу-Ридж у Північній Кароліні, Ешвілл легко входить до числа найкращих кулінарних міст США завдяки своїй кулінарній сцені, що постійно розвивається. Понад 120 ресторанів міста пропонують щось особливе. Не пропустіть ресторан Chai Pani, відзначений нагородою Джеймса Бірда, де подають апетитну індійську вуличну їжу, таку як курячі рулетики тікка, хрусткі пакори та масляні курчата в барвистому приміщенні. Cúrate, ще один лауреат премії Джеймса Бірда, який варто відвідати, — це модна закусочна, розташована в автобусному депо 1927 року, де подають ароматні іспанські тапас. Поїздка до Північної Кароліни не буде повною без старого доброго барбекю. Завітайте до Buxton Hall Barbecue: цей заклад найбільш відомий своєю свининою, використовує місцеві свині, яких забивають на власному виробництві та коптять протягом декількох годин.
Луїсвілл, штат Кентуккі
Хоча Луїсвілл найбільш відомий своїм бурбоном, ви не зможете оминути увагою його захопливу кулінарну сцену. Налічуючи понад 2 500 ресторанів і кілька відзначених нагородами шеф-кухарів, Луїсвілл неодмінно порадує як любителів їжі, так і любителів напоїв. Вам не варто залишати місто, не вирушивши на Urban Bourbon Trail, який висвітлює найкращі бурбонні бари та ресторани Луїсвілля — а їх понад 40, якщо бути точним. Хоча може бути складно пройти весь маршрут, обов’язковими для відвідування є Jockey Silks Bourbon Bar, Merle’s Whiskey Kitchen і Doc Crow’s Southern Smokehouse & Raw Bar. Ви не можете покинути Луїсвілл, не спробувавши коронну страву міста — «Хот Браун». Цей смачний відкритий сендвіч з індичкою, беконом, помідорами та соусом Морней на техаському тості бере свій початок у 1920-х роках, коли його вперше винайшли в готелі «Браун».
Грінвілл, штат Південна Кароліна
За останні роки Грінвілл перетворився з тихого містечка бавовняної фабрики на жваве місто, переповнене унікальними кулінарними пропозиціями, що конкурують із більшими сусідніми містами, такими як Шарлотта та Ешвілл. Тут ви знайдете сотні місцевих ресторанів, серед яких Camp (який пропонує ексцентричне меню з унікальними стравами, такими як кальмари в тайському стилі та ягня, тушковане у вершковому соусі карі) та Coral. Поласуйте свіжими морепродуктами в новому ресторані Great Jones, а потім випийте післяобідній заряд бадьорості в кав’ярні Methodical Coffee. Серед інших місць, які обов’язково варто відвідати, — улюблений ресторан Topsoil Kitchen & Market, що пропонує страви від ферми до столу (його очолює півфіналіст премії Джеймса Бірда 2020 року Адам Кук), і мексиканська закусочна Comal 864 (власниця та власник Дейна Лі-Маркес, півфіналістка премії Джеймса Бірда 2023 року).