Logo
Новини туризму США

Речі, які потрібно знати перед поїздкою до Америки

16 Липня 2024

Мандрівники часто дивуються та захоплюються відмінностями, з якими вони стикаються в США з погляду способу життя, ставлення до життя та географічного розташування. 

Проте захоплення може змінитися роздратуванням, коли приходить усвідомлення, що Америка — це часто хаотичне зіткнення вірувань, цінностей і звичаїв. Ви повинні знати правила — як встановлені законом, так і негласні культурні норми — та дотримуватися їх. Але окремі штати встановлюють свої власні правила щодо всього, від водіння до оподаткування та захисту прав споживачів, і зазвичай вони не створені з думкою про приїжджих. 

На щастя, трохи завбачливого дослідження й планування принесуть дивіденди в плані часу, витрат і загального задоволення. Тому заздалегідь підготувавши всі документи та продумавши запасні варіанти, щоб звести до мінімуму будь-які «сірі зони», ви будете повністю готові до подорожі. 

Що потрібно підготувати перед поїздкою

Віза

Віза в США для громадян України надається терміном на 10 років, що є максимальним періодом серед інших країн, які мають візові формальності зі штатами. В рамках цього терміну ви можете здійснювати багаторазові поїздки до США з кожним перебуванням тривалістю до 180 днів (тобто 6 місяців). Однак, варто враховувати, що точні умови можуть залежати від конкретних вимог, встановлених для відповідної категорії візи.

Медичне страхування

Відвідувачі США зобов’язані оплачувати свої медичні витрати в будь-якому штаті, в якому вони перебувають, які можуть варіюватися від дорогих до фінансово руйнівних. Рекомендується мати комплексний поліс туристичного страхування, що включає повне медичне покриття. Річний поліс на кілька поїздок, що включає покриття в США, зазвичай є найбільш економічно вигідним, але перевірте обмеження щодо тривалості поїздки. 

Водійські права

Оренда автомобілів і бензин, як правило, все ще дешеві, хоча вони також значно відрізняються в різних штатах: Гаваї сумно відомі високими цінами на бензин і оренду автомобілів, тоді як на іншому кінці шкали знаходяться такі штати, як Арканзас і Міссурі. 

В Америці водійські посвідчення, що видані в Україні, не є чинними. Аби мати змогу водити авто, потрібен міжнародний зразок прав. Його можна отримати в територіальних сервісних центрах МВС на підставі національного посвідчення водія протягом п’яти робочих днів. Посольство США рекомендує мандрівникам, які хочуть орендувати автомобіль, отримати міжнародне водійське посвідчення від Американської автомобільної асоціації перед поїздкою, навіть якщо на практиці воно рідко потрібне або його рідко запитують. Компанії з прокату автомобілів мають свої власні індивідуальні вимоги, тому вам варто зателефонувати до них і прочитати всі умови дрібним шрифтом, перш ніж вирушати в дорогу. 

Більшість дешевих пакетів оренди автомобілів орієнтовані на американських водіїв, чия власна автостраховка покриє їх в іншому транспортному засобі в разі аварії; це не стосується українців. Обов’язково порівняйте повну вартість оренди, включаючи комплексне страхування, та ретельно задокументуйте стан автомобіля, його пробіг і рівень палива в баку як перед поїздкою, так і при поверненні автомобіля в разі будь-якої аварії. 

Очікування від дороги

Як правило, в містах рух транспорту комфортний, частково завдяки гнучкій системі на перехрестях, на яку іноземним водіям слід звертати особливу увагу: перевіряти наявність зустрічного транспорту та пішоходів перед тим, як повертати. У житлових районах із кількома чотиристоронніми «перехресними» вулицями важко, але вкрай важливо виробити звичку зупинятися на восьмикутних червоних знаках «стоп» навіть за відсутності руху — проїжджати наскрізь вкрай небезпечно й протизаконно. 

Окремі штати також мають свої правила — наприклад, у містах Орегону не можна розвертатися на світлофорі, а в Каліфорнії може бути правопорушенням паркування проти напрямку руху на цьому боці дороги. Ще одна річ, до якої слід бути готовим іноземним водіям, — це переважання багатосмугових вулиць з одностороннім рухом. Не намагайтеся, скажімо, повернути ліворуч через кілька смуг, натомість рухайтеся обережно, смуга за смугою. Якщо ви збираєтеся вирушити в подорож кількома штатами, варто ознайомитися з дорожнім законодавством окремих штатів, через які ви проїжджатимете.

Чого слід очікувати під час подорожі

Наркотики та алкоголь

Мало того, що мінімальний вік, з якого дозволено вживати алкоголь, становить 21 рік по всій території США, так ще й окремі штати мають різні правила щодо продажу алкоголю. На відміну від України, в більшості штатів нерозбавлені алкогольні напої можна придбати лише у винних магазинах, а не в супермаркетах або кіосках. А в деяких штатах, таких як Юта, загальна міцність алкоголю, включаючи пиво, нижча, та винні магазини закриті в неділю. У багатьох штатах також заборонено вживати алкогольні напої в громадських місцях і парках, тому будьте обережні, перш ніж наливати келих вина на пікніку.

Незалежно від того, скільки вам років, купуєте ви алкоголь у барі чи магазині, важливо завжди мати при собі посвідчення особи. Рекомендується носити із собою паспорт або його копію з водійськими правами. Як завжди, перевірки непостійні, але варто бути готовим до них. 

Так само і з марихуаною: деякі штати, такі як Орегон і Каліфорнія, повністю легалізували цей наркотик, тоді як у сусідньому Айдахо він є повністю незаконним. У всій країні правила змінюються з кожним днем, деякі з них дозволяють використання канабісу в медичних цілях, а деякі мають інші визначення. Псилоцибін (чарівні гриби) також легальний у деяких штатах за певних обставин, але завжди є незаконним на федеральному рівні, тому ніколи не ризикуйте та не подорожуйте до США чи з США з такими речовинами, навіть якщо їхня кількість невелика. 

Податкові розрахунки

На щастя, податки на товари та послуги, здається, стають все більш звичним явищем, коли вони включаються в оголошену ціну, хоча ви все ще повинні бачити їх на квитанції залежно від штату. 

Все починає ускладнюватися, коли ви бачите, що незалежно від правил штату, окремі міста та муніципалітети можуть запроваджувати власні додаткові збори та податки, такі як податок на нічне тимчасове житло й туристичний збір за короткострокове проживання. 

П’ять штатів (Аляска, Орегон, Делавер, Монтана та Нью-Гемпшир) не мають податку з продажу, що зазвичай робить купівлю речей, які можна привезти до України, наприклад, одягу, більш привабливою в цих штатах. 

Культура чайових 

У більшості барів і ресторанів у всій країні досі заведено залишати 20 відсотків на чай, що може викликати невдоволення в іноземних мандрівників. Це менше турбує в таких штатах, як Каліфорнія та Орегон, де персонал не залежить від чайових так само як у штатах з «мінімальною зарплатою». У цих штатах, включаючи Вісконсин, Техас та інші, погодинна заробітна плата трохи більша за 2 долари є нормою, і працівники покладаються на чайові, щоб компенсувати різницю й дотягнути до загального рівня мінімальної заробітної плати в кожному штаті.

Такої ж ретельної перевірки потребують вбудовані «сервісні збори», які ресторани іноді ховають у кінцевих рахунках, а це означає, що іноді можна помилково залишити 20 відсотків чайових на додаток до 20-відсоткового сервісного збору, що означає значне 40-відсоткове зростання ціни за обід. 

Неформальні заклади харчування, такі як візки з їжею, фуд-холи, прилавки із салатами та піцою в продуктових магазинах і старі добрі пікніки в таких магазинах, як Trader Joe’s, є простими способами мінімізувати непотрібні націнки на їжу та напої.

Культурні норми

Високий рівень споживання алкоголю та пов’язані з ним шум, бешкет і нецензурна лексика не схвалюються в більшій частині США, які люблять пишатися своєю сімейною атмосферою, де кожен займається своїм бізнесом. Повага до збройних сил і прапора країни є майже культовою, а з представниками поліції та імміграційної служби краще поводитися поступливо та шанобливо; жарти у відповідь на допит часто не вітаються. 

Обслуговування в магазинах у США, як правило, краще, і немає жодних претензій до повернення товару, якщо ви ввічливі. «Сер» або «мем» безпечніше використовувати, ніж гучне «вибачте!» або «алло?». Голосно заявляючи про свої політичні погляди, ви часто відштовхуєте людей від себе; як і в багатьох частинах світу, краще говорити менше й дати людям можливість розкритися без підказки.

    Поїхали
    у подорож з нами

    Залиште контакти, щоб ми могли розповісти вам про найближчі подорожі