Logo
Новини туризму США

Найкращі автоподорожі Америки — та як їх здійснити

18 Липня 2024

Автомобільна подорож здавна була однією з найромантичніших форм мандрівки. Особливо американське її втілення, всі ці пустельні пейзажі та морські краєвиди, що відкривають величезну країну з 50 штатів і незліченної кількості рухомих частин. Тиждень (або два) за кермом — найкращий спосіб насолодитися США відтоді, як самі американці майже винайшли цю ідею — якщо не в той момент, коли Генрі Форд випустив Model T у 1908 році, то, безумовно, на тлі післявоєнного оптимізму п’ятдесятих років, коли шосе 66 перетворилося на святкову магістраль на захід, що везла внутрішніх туристів до Великого Каньйону та Тихоокеанського узбережжя.

Це захоплення, яке виявилося адаптованим до міжнародної аудиторії. Мільйони туристів подорожують до США щороку. Значна їхня частина змінює термінал аеропорту на орендований автомобіль і вирушає в подорож за власним маршрутом. Він може пролягати через великі міста та хмарочоси мегаполісів. Він може пролетіти через лісисті регіони, де осінь виконує свої щорічні фокуси. Він може насолоджуватися їжею, музикою, історією чи архітектурою. Але незалежно від того, чи це буде заздалегідь спланований маршрут, чи імпульсивна подорож, така відпустка завжди буде пригодою, загорнута у свободу відкритої дороги, та покаже Америку за межами статичної вишуканості пляжного курорту, гуркоту тематичного парку або сирени ігрового автомата в казино.

Як це зробити? Тут ми розбираємо різні «що», «де» й «коли» класичної подорожі до США — що робити, щоб зробити вашу подорож найкращою з можливих; куди поїхати за різними типами пейзажів, географією або досвідом; коли побачити певні регіони в найкращому вигляді.

Найкращі маршрути

Route 66

📍Від Іллінойсу до Каліфорнії

Уявлення про «Mother Road» як про майданчик для життєствердних автоподорожей, напевно, перевищує реальність відпочинку. По-перше, вона страшенно довга — 2448 миль від початкової точки в Чикаго до каліфорнійського завершення на пляжі в Санта-Моніці; щоб проїхати кожен кілометр, вам знадобиться щонайменше два тижні. По-друге, у восьми штатах, які він перетинає, є різні райони, які — зі скромними вибаченнями перед Оклахомою та Канзасом — можуть бути пласкими й безликими. По-третє, це більше пам’ять, ніж відображений на карті факт; «Траса 66» існує як низка «інших» взаємопов’язаних автострад відтоді, як її офіційний номер було вилучено із системи автомобільних доріг США в 1985 році. Але як шматочок американської душі, він все ще випромінює драматизм і відкриття, особливо якщо обмежитися чотирма пустельними штатами (Техас, Нью-Мексико, Аризона, Каліфорнія), які обрамляють західну половину маршруту.

State Route 1

📍Каліфорнія

Стрічка асфальту, яка обіймає 656 миль каліфорнійського узбережжя Тихого океану, настільки відома, що дивно називати її якось інакше, ніж «Шосе 1». Але якою б не була її офіційна назва, це звивисте диво має бути в списку справ кожного мандрівника. Вам не обов’язково проїжджати її всю, щоб зрозуміти суть. Найпівденніша ділянка до Дана-Пойнт змусить вас простоювати в щільному лос-анджелеському трафіку; коли ви наблизитеся до Леггетта, що на протилежному кінці дороги, вам, можливо, захочеться чогось більш галасливого, ніж лісова тиша північної Каліфорнії. Але тримайтеся ділянки «найбільших хітів» (485 миль від Сан-Франциско до Лонг-Біч через Монтерей, Біг-Сур, Санта-Барбару та Малібу), й ви не помилитеся: з одного боку височіють скелі, а з іншого — океан.

US Route 160

📍Аризона

Існує математична симетрія в тому, як Аризона претендує на точні 160 миль із 1465-мильної американської траси 160, яка перетинає її з північного сходу на південний захід. Самі по собі ці 160 миль не є особливо драматичними, вони пронизують безплідний ландшафт пилу та бруду; американський Захід у його найколосальніших масштабах, повітря спустошення, що переривається лише випадковими заправками або поселеннями з двома кіньми. Але саме місця, які завершують подорож, роблять цю дорогу вартою того, щоб нею їхати. Долина Монументів, розташована за 20 миль на північ від Каєнти, біля північно-східного кута штату; сам північно-східний кут належить Монументу Чотирьох Кутів, де зустрічаються Юта, Колорадо, Нью-Мексико та Аризона. Однак шедевр знаходиться за 75 миль від Туба-Сіті, західного кінцевого пункту траси 160. Гранд-Каньйон, непідвладний часу у своїй величі.

Blue Ridge Parkway

📍Вірджинія, Північна Кароліна, Теннессі

У той час як різноманітні гірські хребти Заходу — зокрема, суворий бар’єр Скелястих гір — мають нескінченну привабливість для фотографування, інший бік американського ландшафту також має свої вершини та фотогенічну ауру. Яскравим прикладом є Аппалачі, що простягаються на північний схід від Алабами до штату Мен, а потім перетинають кордон із Канадою. Усередині знаходиться низка підгір’їв, кожне з яких варте уваги відвідувача — Великі Димчасті гори Теннессі, ширші гори Блу-Ридж, які також простягаються через Кароліну та Вірджинію. Тут Блу-Ридж Паркуей є героєм дорожньої подорожі, простягаючись на 469 миль між Національним парком Великих Димчастих гір (штат Теннессі) й таким же лісистим Національним парком Шенандоа (штат Вірджинія). Навесні та влітку на ній можна чудово відпочити, але найкраще вона виглядає восени, коли спалахує «пожежа».

Lake Michigan loop

📍Іллінойс, Вісконсин, Мічиган, Індіана

Озеро Мічиган — не найбільше з п’яти Великих озер, але його найпростіше об’їхати повністю; це єдиний член квінтету, який оминає канадський кордон, щоб повністю розташуватися на американській землі. Звичайно, «найпростіший» потребує певної кваліфікації. Обіг навколо озера Мічиган — нелегке завдання. Це 900 миль і — якщо ви хочете оглянути визначні пам’ятки в неквапливому темпі — два тижні в дорозі. Але водночас, пейзажі озера, принаймні за межами міст на узбережжі (Чикаго в Іллінойсі, Мілуокі та Грін-Бей у Вісконсині), відрізняються простотою, притаманною сільській Америці, з її садами, піщаними дюнами та життєрадісністю містечок, найбільш помітною на півострові Дор у Вісконсині, а також вишуканою версією Мічигану, що формує східну частину озера. Тим часом Макінакська протока викликає радість: місце, де озера Мічиган і Гурон зустрічаються під класичним підвісним мостом.

US Routes 98 and 90

📍Флорида, Алабама, Міссісіпі, Луїзіана

Флорида пропонує справжню ікону дорожньої подорожі — Оверсіз Хайвей — популярну автомагістраль, яка тягнеться від материка до краю острова Флорида-Кіс у Кі-Весті. Але якщо і є якась проблема з цією прогулянкою низько підвішеними мостами та піщаними косами, то це її стислість: усього 113 миль, трохи більше, ніж за день їзди. Більш віддані водії розтягнуть свої колеса на трасі 98, яка починає свою пригоду на Атлантичному океані в Палм-Біч, перетинає штат до Кристал-Ривер, а потім прямує на захід уздовж Мексиканської затоки вздовж «Панхендл», відмічаючи дорогою веселі курортні містечка, такі як Мехіко-Біч, Панама-Сіті та Пенсакола. Після перетину затоки Мобіл-Бей шосе повертає вглиб країни, але любителі піску та серфінгу можуть поїхати далі, виїхавши на трасу 90, щоб проїхати вздовж набережної ще 200 миль до Нового Орлеана.

US Route 7

📍Коннектикут, Массачусетс, Вермонт

Існує багато способів подорожувати Новою Англією. Дійсно, «блукання» — це найкращий план, якщо ви хочете помилуватися цим регіоном казкового різнобарвного листя в розквіті його сезонної сили, мандруючи путівцями, обсадженими яворами та дубами. Але якщо ви хочете, щоб ваша подорож була більш насиченою, зверніть увагу на 308-мильну трасу 7, яка починається на узбережжі Коннектикуту в Норуолку, занурюється в Беркширські пагорби на заході Массачусетсу, а потім прямує через Зелені гори Вермонту, майже до канадського кордону. Замість того, щоб точно повторювати сліди своїх шин, поверніть на трасу 89 у Берлінгтоні; щаслива розв’язка, яка приведе вас на 190 миль на південний схід, майже до Бостона.

Як це зробити?

Коли варто їхати?

США — цілорічний напрямок у Північній півкулі, тому, хоча можуть бути сплески та падіння цін відповідно до місяця календаря, жоден із них не застане вас зненацька. Шкільні канікули обходяться мандрівникам дорожче, ніж ті тижні, коли діти в класі; зимове сонце у Флориді доступніше в листопаді, ніж у передріздвяні тижні. Але крім фінансового фактора, існує небагато обмежень щодо того, коли варто вирушати в подорож. Очевидно, що долати дикі простори Аляски в глибині зими було б нерозумно, і навіть штати у верхній течії «головних» 48 (Міннесота, Дакота, Монтана тощо) не є правдоподібними варіантами для подорожі літаком між листопадом і лютим. Так само немає сенсу відвідувати Вермонт або Мен, щоб побачити осіннє листя в розпал літа. Але якщо ви хочете проїхатися Каліфорнією, пустелями або будь-яким із південних штатів, ви можете вирушати в дорогу в будь-який час.

Скільки це коштує?

Автомобільна подорож — це такий вид відпочинку, де ви можете розраховувати отримати приблизно те, за що заплатили; чим довша подорож, тим вища вартість (у днях оренди автомобіля, кількості ночей у готелі, необхідному бензині тощо). Тут діє такий принцип: чим більше часу ви проведете в дорозі, тим більшою буде цифра. Загалом, розраховуйте заплатити близько 50 000 грн на людину за кожен тиждень перебування (не враховуючи витрати на бензин та їжу).

Поради інсайдерів

Якщо ви плануєте перевірену часом подорож каліфорнійським «Шосе 1», то краще почати із Сан-Франциско й рухатися на південь, ніж із Лос-Анджелеса та їхати на північ. Незалежно від того, чи мчить він на великій швидкості, чи застряг на чотирьох нерухомих смугах, трафік Лос-Анджелеса може зробити вашу подорож некомфортною — тоді як Сан-Франциско введе вас у курс справи більш м’яко.

З тієї ж причини Нью-Йорк може бути складним і жахливо завантаженим стартовим майданчиком для автомобільної подорожі, особливо якщо ви вперше за кермом у Сполучених Штатах. Краще вирушати з більш спокійного Бостона до Нової Англії; з широкого Вашингтона, округ Колумбія, якщо ви прямуєте на південь.

Уникайте перетину кордонів. Хоча може виникнути спокуса заїхати в Мексику з Техасу, Аризони або Каліфорнії, або в Канаду з Мейну, Мічигану або Монтани — Америка значно посилила свої кордони. Якщо у вас немає конкретних планів заїхати далеко до її південного чи північного сусіда, черги та питання рідко виправдовують одноденну поїздку.

Мандрівники, яким подобається ідея Лас-Вегаса та його ігрових автоматів, але їх тягне до спеки та музики глибокого Півдня, можуть знайти своєрідний компроміс, проїхавши вздовж узбережжя затоки Міссісіпі, де Білоксі — несподіваний анклав казино на березі моря.

    Поїхали
    у подорож з нами

    Залиште контакти, щоб ми могли розповісти вам про найближчі подорожі