Logo
Новини туризму

Путівник Японією: все про сезон цвітіння сакури

09 Вересня 2024

Раз на рік, між кінцем березня та останніми днями травня, натовпи з нетерпінням збираються, щоб насолодитися цвітінням неймовірної японської вишні. І не дивно, що з понад мільйоном дерев сакури (найвищою концентрацією вишневих дерев у світі), вони створюють справді захопливе видовище, від якого перехоплює подих.

Але цвітіння — це не лише красиві квіти (а вони дуже гарні). Воно також має величезне культурне значення. Століття тому місцеві самураї привозили сотні цих плакучих дерев із тодішньої столиці країни, Кіото, до Какунодате, що на далекій півночі. Ці подарунки зацвітали, розросталися й росли, започатковуючи своєрідну форму м’якої соціальної конкуренції між місцевою знаттю (по суті, первісний аргумент щодо садової огорожі).

Коли сезон цвітіння сакури в Японії?

В Японії сезон цвітіння сакури зазвичай припадає на весну з кінця березня до початку квітня. Але бувають і винятки з цього правила.

На південних субтропічних островах Японії цвітіння сакури може розпочатися вже в січні, в той час, як на крайній півночі — на Хоккайдо — бруньки можуть розпуститися аж у травні. Простіше кажучи, краще думати про це як про квіткову хвилю, що м’яко накочується, а не як про окрему «подію».

Що таке ханамі?

Ханамі — це японське мистецтво спостереження за весняними квітами. І під час привабливого фестивалю цвітіння сакури, що знаменує прихід весни, майже всі беруть участь у цьому захопливому занятті.

Це квіткове видовище, яке об’єднує людей з усіх верств суспільства. Багато хто любить дивитися на ці чудеса кольору нуги, ласуючи сезонними солодощами та потягуючи фруктові вина в одному з численних парків Японії — чарівний спосіб насолодитися сезоном цвітіння сакури.

Японці старшого віку можуть замість цього спостерігати за цвітінням слив і персиків, оскільки ці натовпи, як правило, тихіші (ви також будете винагороджені сливовим вином, що є непоганим виправданням).

Самі квіти — крихітні зірочки рожевого, червоного та білого кольорів — звичайно ж, мають глибоке культурне значення в Японії, де їхнє короткочасне існування відображає давнє розуміння краси швидкоплинності життя. Ця гірко-солодка концепція, що належить до японського буддизму, визнає фундаментальну мінливість життя. Сьогодні є, завтра немає.

Як довго триває сезон цвітіння сакури?

Сезон цвітіння сакури, що триває з кінця березня до початку квітня, є дуже коротким, адже сакура живе лише два коротких тижні. Ханамі нагадує японцям, що життя коротке, й вони повинні використовувати його максимально.

В Японії сезон цвітіння сакури — щорічна подія. Тепла погода є тією іскрою, яка спонукає ці недовговічні дерева до цвітіння. Відповідно, щоденні трансляції Японського метеорологічного агентства посилять ажіотаж, коли цвітіння настане в березні, відстежуючи квіткову хвилю, яка рухається на північ із наближенням теплої погоди.

Окрім краси та відчуття легкої екзистенційної тривоги, цвітіння ханамі буквально втілює деякі з найбільш глибоко вкорінених культурних і філософських вірувань Японії. З цієї причини ханамі з ентузіазмом насолоджуються як у сільській місцевості, так і в місті, серед молоді та людей похилого віку.

Коли фестиваль цвітіння сакури в Японії?

На щастя, не існує єдиного фестивалю цвітіння сакури. Різні фестивалі проводяться по всій країні протягом сезону, причому основна частина святкувань припадає на період із березня по травень. Вони дають можливість усім охочим зібратися в ханамі з пікніками під квітучими деревами, під час яких також відбуваються традиційні вистави та чайні церемонії.

Найкращі місця, щоб побачити цвітіння сакури в Японії

Тепер, коли ви знаєте, коли починається сезон цвітіння сакури та як місцеві жителі (та гості) святкують його, розгляньмо найкращі місця, де можна побачити цвітіння сакури в Японії.

Канал Сібуя, Токіо

Токіо пропонує капсульний погляд на Японію, де все, чим відома ця країна, знайшло своє місце. Ідеальне поєднання природного та сучасного — тут ви зможете побачити красу цвітіння сакури ще до того, як прогуляєтеся сучасними районами Харадзюку.

Місто відоме своїми бетонами та хмарочосами, але його безліч парків і садів означає, що це таке ж прекрасне місце для того, щоб відчути свято цвітіння сакури, як і решта Японії. У місті є численні місця для пікніків, зокрема величний парк Уено, в якому висаджено 1000 дерев.

Накамеґуро — креативний район на південь від галасливої Сібуї з популярним каналом, обсадженим вишнями. З настанням темряви на гілки дерев нанизують ліхтарі, які випромінюють тепле світло, а люди пробираються між кіосками з їжею та напоями внизу.

Замок Накідзін, Окінава

Цвітіння сакури починається на півдні, на острові Окінава. Цвітіння в цьому регіоні часто має форму дзвіночка та глибший відтінок рожевого, ніж в інших регіонах, а перший приплив цвітіння припадає на середину січня.

Ми рекомендуємо побачити сакуру серед руїн замку Накідзін, де всесвітньо відомий тунель із вишневих дерев щоночі підсвічується ліхтарями під час сезону сакури.

Якщо ви хочете чогось більш дикого, острів Кюсю (на північ від Окінави) славиться своїм м’яким кліматом і купальнями з гарячими джерелами (онсенами). Тут також знаходиться багатоярусний замок міста Кумамото, де щороку цвіте понад 1000 сакур.

Річка Камо, Кіото

Стародавня столиця Японії також є одним із найкращих місць для спостереження за цвітінням. Частково це пов’язано з тим, що місто переповнене парками та мальовничими історичними пам’ятками.

Одне з найкращих місць для ханамі — парк Маруяма, який вдень і вночі гарантовано буде переповнений пікніками. Ще одним чудовим вибором є Філософська стежка. Пройшовши дві милі вздовж обсадженого вишнями каналу між двома найвизначнішими храмами Кіото — Гінкаку-дзі та Нандзендзі — ви зможете досхочу побродити серед квітучих дерев. Або ж вирушайте до річки Камо, яка протікає через місто та вздовж якої ростуть великі вишневі дерева (та багато чудових ресторанів).

Цвітіння на півночі

І останнє, але не менш важливе: на півночі Японії з квітня по травень триває сезон цвітіння сакури.

Північно-східний регіон Тохоку є меккою для поціновувачів цвітіння сакури. Інші місця включають драматичні пейзажі Хітоме Сенбонзакура в Міякі, де понад 1000 вишневих дерев стоять уздовж річки на тлі засніжених вершин. Це буквально ідеальне місце.

Інші вирушать до чудового Какунодате, яке славиться своїми романтично плакучими сакурами, що були спеціально привезені з Кіото сотні років тому місцевими самураями. Хоча це робилося як форма м’якого соціального змагання, сьогодні в цьому видовищі немає нічого ворожого.

Наш улюблений спосіб насолодитися цвітінням сакури

Перш за все, рекомендується робити що-небудь в Японії під час сезону цвітіння сакури. Однак, прекрасна вистава кабукі у виконанні Міяко Одорі в нещодавно відреставрованому театрі Мінаміза в Кіото (одному з місць зародження традиційного японського стилю театру кабукі) — це досвід, який не можна пропустити.

Сам танець, вперше виконаний у 1872 році, розгортається у восьми чудових сценах, а приголомшливий фінал відбувається серед квітучої сакури в міському храмі Дайкакудзі. Ця вистава триває протягом квітня та є чудовим культурним вступом до значення сакури й мистецтва ханамі. Ви також можете відшліфувати цей шматочок традиційної Японії під час приватного чаювання під керівництвом гейші в автентичних чайних будинках Кіото.

    Поїхали
    у подорож з нами

    Залиште контакти, щоб ми могли розповісти вам про найближчі подорожі