Logo
Новини туризму Мексика

Найкращі піраміди Мексики, які неодмінно варто відвідати

23 Вересня 2024

Світ сповнений стародавніх чудес — так багато, що можна витратити все життя, намагаючись відвідати їх усі. Рекомендуємо вирушити до Мексики, щоб побачити одні з найкращих архітектурних і культурних чудес, створених людиною: світ стародавніх цивілізацій і пірамід.

Ви, напевно, чули про народ майя, який правив (і досі живе) на півдні Мексики та Центральної Америки. Можливо, ви також чули про ацтеків, чия велика столиця була основою для сучасного Мехіко-сіті. Їхні знакові міста, такі як Чичен-Іца та Теночтітлан, є одними з найвідоміших визначних пам’яток Мексики.

Але ця країна була домом для багатьох інших корінних цивілізацій, і всі вони залишили незгладимий слід в археологічній та культурній історії. Сьогодні в Мексиці проживає понад 16 мільйонів корінних жителів, представлених 68 етнолінгвістичними групами. Всі ці групи вплинули на сучасну Мексику, але особливо вражають піраміди.

Ель-Кастільйо, Чичен-Іца, штат Юкатан

Почнімо з, мабуть, найвідомішої піраміди в Мексиці: Ель-Кастільйо в Чичен-Іца. Чичен-Іца — одне з найвідоміших міст майя у світі, а в його центрі знаходиться вражаюча дев’ятиступінчаста піраміда Ель-Кастільйо. Інженерний подвиг і астрономічне диво, піраміда була спроектована таким чином, щоб щороку в дні рівнодення сонячне світло створювало тіньову ілюзію змії, яка спускається кожною зі сходинок піраміди. Рівнодення — найпопулярніший час для відвідування Чичен-Іци, тому очікуйте величезні натовпи людей і дуже натхненну атмосферу.

Як дістатися? Дороги до Чичен-Іци дуже добре доглянуті. Більшість туристів приїжджають на одноденну поїздку з Канкуна або Рів’єри Майя, беручи транспорт в обидва кінці та екскурсії з гідом від туристичних компаній. Ви також можете поїхати самостійно, оскільки дороги безпечні та добре промарковані.

Храм написів, Паленке, штат Чьяпас

Одне з найменш відвідуваних археологічних місць у Мексиці — місто Паленке, заховане глибоко в густих джунглях південного штату Чьяпас. Цей об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО — це те, що залишилося від приголомшливого міста майя, яке досягло свого розквіту між 500 і 700 роками до н.е. Одне з найважливіших міст майя, найвідоміший храм Паленке — Храм написів, масивний кам’яний храм, відомий своїми ієрогліфами.

Цей об’єкт був одним із небагатьох храмів майя, який був побудований для розміщення гробниці, Пакаля (найвідомішого правителя Паленке). Його піраміда мала дивовижний 20-тонний саркофаг із зображенням його падіння в підземний світ на вершині. Його тіло було вкрите коштовностями та подарунками, і це було одне з перших відкриттів, яке розповіло нам про те, що майя мали ці скарби.

Як дістатися? Більшість відвідувачів приїжджають як туристи через автобусну систему ADO, яка має широку мережу в усій Південній Мексиці. Однак тепер, із запуском Tren Maya, відвідувачам стало легше дістатися сюди, особливо з огляду на те, що в Паленке є залізнична зупинка.

Піраміда Сонця та Піраміда Місяця, Теотіуакан, штат Мехіко

Здійснивши коротку подорож зі світу майя до Мексиканської долини, ми опинимося в самому серці Теотіуакана. Ніхто достеменно не знає, хто збудував Теотіуакан, адже тут є сліди культур тольтеків, тотонаків, майя, міштеків і сапотеків. Одне з найбільших стародавніх міст Америки, воно було побудоване приблизно за 1000 років до приходу ацтеків. Сьогодні воно найбільш відоме своїми двома головними пірамідами: Пірамідою Сонця та Пірамідою Місяця.

Як дістатися? Теотіуакан знаходиться приблизно за годину їзди від Мехіко-сіті та є популярною одноденною поїздкою серед туристів. Найкраще відвідувати Теотіуакан у складі екскурсії, щоб мати змогу скористатися послугами гіда.

Велика піраміда Чолули, Чолула, штат Пуебла

Відвідуючи Мехіко-сіті, ви можете здійснити двогодинну поїздку до «чарівного міста» Чолула, передмістя Пуебла. Це красиве історичне місто найбільш відоме завдяки канарково-жовтій церкві, що стоїть на вершині пагорба. Але це зовсім не пагорб — церква стоїть на вершині найбільшої піраміди у світі.

Яскравий приклад колоніалізму, іспанці побудували на вершині піраміди свою церкву Нуестра-Сеньйора-де-лос-Ремедіос, і вона стоїть і досі. Проте від піраміди залишився лише монументальний курган, який натякає на її великі розміри та могутність. Храм був побудований між 3 століттям до н.е. і 9 століттям н.е. та присвячений ацтекському богу Кецалькоатлю. Його основа має розміри 984 на 1033 фути, а висота — 82 фути, що робить його найбільшим у світі за об’ємом, навіть більшим за Велику піраміду в Гізі.

Як дістатися? Чолула знаходиться недалеко від головного міста Пуебла, і до нього легко дістатися на машині.

Піраміда Мага, Ушмаль, штат Юкатан

Народ майя ніколи не мав єдиної центральної столиці. Натомість вони мали автономні міста-держави. Однією з їхніх «столиць» було місто Ушмаль, розташоване за межами сучасної Мериди, і його найвідоміша піраміда — Піраміда Мага.

Навколо створення піраміди ходять легенди, зокрема одна з них розповідає, що споруда була побудована за одну ніч магічним чоловіком, який народився з яйця відьми. Він побудував піраміду за одну ніч, щоб кинути виклик чинному королю та сам став королем Ушмаля, звідси й назва «Піраміда Мага».

Як дістатися? До Ушмаля можна дістатися за один день із Мериди. Кілька туристичних компаній пропонують екскурсії з гідом, або ж ви можете взяти таксі чи доїхати до археологічної зони самостійно за годину.

Структура 2, Калакмуль, штат Кампече

Одне з найбільш вражаючих і важливих місць майя також є одним з найменш відвідуваних. Це Калакмуль — суперник величезного міста Тікаль у Гватемалі, оповитий густими джунглями штату Кампече в межах біосферного заповідника Калакмуль.

Калакмуль, внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, був надзвичайно важливим містом протягом понад 1200 років. Розкопки виявили чудові ліпні фризи та настінні розписи, а також поховальні камери для королів і знаті. Структура 2 в Калакмулі є однією з найвищих пірамід майя у світі, її висота становить 148 футів. Усередині піраміди також розташовані чотири гробниці.

Як дістатися? Калакмуль складніше відвідати, але не неможливо. До нього потрібно їхати через південний Юкатан, тому вам потрібно буде або орендувати автомобіль, або найняти гіда, який відвезе вас.

Ель-Торре, Ек-Балам, штат Юкатан

Дорогою до Чичен-Іци знаходиться ще одне менш відоме місце майя під назвою Ек-Балам. Це місто майя, розташоване неподалік від сучасного іспанського міста Вальядолід, досягло свого розквіту між 700 та 1000 роками до нашої ери, хоча проіснувало понад 1000 років. Розкопано лише центр Ек-Баламу, де нанесені на карту 45 споруд.

Ель-Торре, також відома як Вежа, є однією з найбільших споруд майя в регіоні, розміром понад 500 футів у довжину, 200 футів у ширину та 100 футів у висоту. Її написи не висічені в скелі, як на інших пірамідах. Замість цього творці використовували ліпнину й вапняк, щоб сформувати красиві зображення. В Ель-Торре також знаходиться гробниця Укіт Кан Лек Тока, одного з правителів міста.

Як дістатися? Ек-Балам знаходиться приблизно за дві години їзди від Рив’єри Майя та приблизно за 25 миль на північ від Вальядоліда. Він стає все більш популярним серед туристичних груп, але відвідувачі також можуть подорожувати самостійно.

Піраміди в Монте-Альбані, Оахака, штат Оахака

На пагорбах, приблизно за 10 хвилин їзди від центру Оахаки, знаходиться одне з найкрасивіших археологічних місць у Мексиці. Понад 15 століть Монте-Альбан населяли різні корінні народи, зокрема ольмеки, сапотеки та міштеки, а протягом 1300 років Монте-Альбан був столицею світу сапотеків. Ці групи побудували вражаючі тераси, дамби, канали та піраміди, багато з яких існують і сьогодні.

Усередині комплексу є багато різних пірамід, які сьогодні виглядають як підняті платформи, увінчані храмами. Краса Монте-Альбана — це безліч різноманітних споруд, якими відвідувачі можуть блукати, йдучи слідами видатних людей, що жили тут століття тому. З Монте-Альбана відкриваються чудові краєвиди на гори та місто Оахака внизу.

Як дістатися? До Монте-Альбана легко дістатися з Оахаки на автобусі або таксі.

Піраміда Ніш, Ель-Тахін, Веракрус

Однією з найбільш унікальних і захопливих археологічних пам’яток Мексики є місце Ель-Тахін, розташоване у Веракрусі. Його творці досі невідомі, але експерти припускають, що його збудували корінні народи тотонаків і уастеків. Зрештою, ацтеки взяли під свій контроль регіон близько 1200 року до нашої ери.

Піраміда Ніш, хоч і невелика на зріст, є справжнім витвором мистецтва. Вона складається з шести платформ, кожна з яких позначена нішами, які, ймовірно, використовувалися як календар.

Як дістатися? Місце розташування Ель-Тахін є віддаленим. Найближче місто — Веракрус, що на узбережжі Мексиканської затоки. Звідти до археологічних розкопок можна дістатися за чотири години їзди. Туроператори пропонують цілоденні екскурсії до руїн.

    Поїхали
    у подорож з нами

    Залиште контакти, щоб ми могли розповісти вам про найближчі подорожі