Впливовий рейтинг «50 найкращих ресторанів Латинської Америки» у 2024 році провів свій захід у Ріо-де-Жанейро, що свідчить про важливість міста для регіонального ресторанного бізнесу. У той час як Сан-Паулу, Ліма та Буенос-Айрес стали потужними гастрономічними центрами, Ріо має більш космополітичний натовп міжнародних гостей, а також велику групу заможних мешканців. Ключова відмінність полягає в тому, що місце — пляж, тераса, прохолодний район — і атмосфера так само важливі для каріокас, як і вишукана кухня.
Бразильці — особливо на півдні — традиційно були серйозними м’ясоїдами. Чурраскаріас (гриль-ресторани) можна знайти всюди, так само як і (здебільшого пересічні) піцерії. Варто спробувати просту, але важку п’ятничну фейжоаду (тушковану свинину з чорною квасолею з начинкою) — просто переконайтеся, що в цей день ви снідаєте легкою їжею. Широке узбережжя робить свіжі морепродукти та суші широко доступними. Нове покоління шеф-кухарів, таких як Рафа Коста е Сільва (Lasai) та Альберто Ландграф (Oteque), заново відкривають для себе місцеві бразильські інгредієнти та створюють креативні сучасні страви, тоді як інші, такі як Наталі Пассос (Naturalie Bistrô), творять чудеса з вегетаріанською кухнею.
Aprazivel
Ресторан Aprazivel розташований високо на схилі пагорба Санта-Тереза, а його чудова тераса в сільському стилі пропонує романтичні куточки для закоханих пар і зручне місце для вечері для великих компаній. Погожого вечора замовте один зі столиків на вулиці або зателефонуйте заздалегідь і сподівайтеся, що груповий столик, накритий у будиночку на дереві, буде вільним. Замовляйте ретельно, адже бараняча рулька чудова, а от куряча галіньяда (тушковане м’ясо з рисом) менш приваблива, але є кілька хороших рибних страв — не в останню чергу сезонна мокека (тушкована риба) та «карнавальний» восьминіг із картоплею, оливками та баклажанами — які рідко розчаровують.
Контакти: aprazivel.com.br
Бронювання: Рекомендовано.
Ціни: Високі.
Найкращий столик: «Будиночок на дереві».
Térèze
Ексклюзивний ресторан Térèze, що розташований на схилі пагорба в готелі Santa Teresa, можна сміливо назвати найпрестижнішим закладом харчування в околицях. Це Ріо, але це не означає, що він не є елегантно невимушеним, а його інтер’єр вирізняється підлогою з обпаленого цементу та великою кількістю рекультивованого дерева. Приходьте на захід сонця, щоб випити на терасі з обрамленим пальмами краєвидом на затоку Гуанабара, а місто, що розкинулося внизу, здається, за мільйон миль звідси. Порції невеликі, але це, разом із повним гаманцем, лише дозволяє з’їсти більше страв. Французькі страви отримують сучасну бразильську інтерпретацію, прекрасні десерти засліплюють почуття, а обслуговування — першокласне.
Контакти: santateresahotelrio.com
Бронювання: Рекомендовано.
Ціни: Високі.
CT Boucherie
Місцевий зірковий шеф-кухар Клод Труагрос викликав неабиякий ажіотаж, коли відкрив свій заклад на знаменитій гастро-вулиці Леблону — Руа Діаш Феррейра. Перевернувши з ніг на голову усталену бразильську норму м’ясних забігайлівок «все можна з’їсти», CT Boucherie — під привабливим червоно-білим навісом — подає rodizio (вибір овочів, які можна з’їсти) до 12 варіантів стейків за меню. Фаршировані помідори, цвітна капуста із сиром і картопля з вершками — це лише деякі з пунктів у постійно мінливому переліку гарнірів; якщо гроші не є проблемою, то яловичина вагю в стилі Кобе — гідне частування. Соковита свиняча піканья також чудово поєднується із соусом чимічуррі.
Контакти: ctboucherie.com.br
Бронювання: Рекомендовано.
Ціни: Високі.
Найкращий столик: Візьміть один із небагатьох столиків на відкритому повітрі.
Sushi Leblon
Найстильніший сучасний японський ресторан у місті; ошатно вбрана черга, що терпляче чекає на столик біля Sushi Leblon більшість вечорів тижня, говорить сама за себе. Якість обслуговування, можливо, ніколи не досягне таких висот, як їжа, тому краще просто зануритися в атмосферу й дозволити враженням накривати вас із головою. Почніть із тарілки едамаме та крижаного пива Bohemia, щоб супроводжувати тривале вивчення великого меню (англійською та португальською мовами). Просте сашимі з лосося просто неземне, але більш екзотичні поєднання включають морського їжака, снука та вугра.
Контакти: sushileblon.com
Бронювання: Тільки для відвідувачів.
Ціни: Високі.
Найкращий столик: Сядьте за суші-бар, щоб бути ближче до події.
BIBI Sucos
Один з оригінальних сокових барів Ріо. Легкі бронзові фігурки стоять за прилавком BIBI, попиваючи соки з півлітрових стаканів, притулившись до стіни, вже два десятиліття. За цей час заклад дещо змінився, але незмінним залишається величезне меню фреш-комбо та недорогих сендвічів і бургерів на грилі. Для миттєвого тонізуючого ефекту замовте ацеролу з вітаміном С, кажу та медом або освіжаючий апельсиновий із базиліком, а шоколадний молочний коктейль Ovomaltine — обов’язковий до куштування. Асаї подають у товстих крижаних складках, які піднімаються над краєм чашки. BIBI Sucos відкрився в 1993 році в Леблоні, зараз має 14 філій по всьому місту.
Контакти: bibisucos.com.br
Бронювання: Тільки для відвідувачів.
Ціни: Низькі.
Balada Mix
У місті є кілька закладів Balada Mix, але тераса відреставрованої вілли Іпанема — єдине місце, куди варто завітати, щоб пообідати на свіжому повітрі, наповненому сонцем. За один квартал від пляжу та за один квартал від найдорожчих магазинів міста, вона незмінно заповнена підтягнутим, засмаглим племенем Ріо-де-Жанейро. Це пояснює кількість салатів у меню та відмінний бургер із шитаке й кіноа, але не те, що реберця на барбекю випадають за краї тарілки, а стейки величезні. Сніданок «шведський стіл» на вихідних — обов’язковий.
Контакти: baladamixrestaurante.com.br
Бронювання: Рекомендовано.
Ціни: Середні.
Lasai
Lasai — це робота сміливої бразильсько-американської пари, яка має достатньо впевненості, щоб запропонувати лише одну посадку за столик за вечір. Красива колоніальна будівля була повністю відреставрована, щоб створити повітряну атмосферу, в якій можна ознайомитись із сенсаційним дегустаційним меню з 13 страв. Почніть із бару на даху та дозвольте персоналу створити коктейль на ваш смак, перш ніж вирішити, яке з двох меню ви готові спробувати. Свіжі інгредієнти й трохи кулінарної магії від шеф-кухаря Рафи підносять прості страви, такі як червоний снапер із буряком, до небес.
Контакти: lasai.com.br
Бронювання: Рекомендовано.
Ціни: Високі.
Oteque
Цей храм гастрономії, відзначений двома зірками Мішлен, має високі стелі та індустріальний вигляд, з голими цегляними стінами та великими круглими столами — напористий, не дуже схожий на стиль Ріо, який нагадує каріокам, що вони повинні очікувати тут дещо іншого. Шеф-кухар Альберто Ландграф пропонує дегустаційне меню з восьми страв, яке змінюється залежно від сезону, а деякі страви замінюються щодня. Нещодавно з’явилися устриці, молоко з бразильським горіхом і зеленим яблуком, бароа (місцевий корінь) із сирим грибом, а також крем зі смаженої цибулі, морського їжака та мідій. Страви виглядають красиво та мінімалістично й покликані підкреслити окремі смаки.
Контакти: oteque.com
Бронювання: Рекомендовано.
Ціни: Високі.
Найкращий столик: Шестимісний стіл шеф-кухаря, за яким усі сидять обличчям вперед, має чудовий краєвид на відкриту кухню.
Naturalie Bistrô
Молода (але досвідчена) шеф-кухарка Наталі Пассос, яка навчалася в Інституті природних гурманів у Нью-Йорку, підняла планку в Ріо-де-Жанейро — і, можливо, у всій Бразилії, коли мова заходить про страви без м’яса. Її меню à la carte змінюється залежно від наявності місцевих органічних продуктів, але кілька улюблених страв є майже завжди: бананова мокека, веганська фейхоада та морквяний пиріг із какао-соусом — це класика. Розташований у прекрасному будинку Ботафого, це піднесена маленька зупинка для обіду.
Контакти: +55 21 2537-7443
Години роботи: Пн-Сб з 11:30 до 16:00.
Бронювання: Рекомендовано.
Ціни: Низькі.
The Slow Bakery
Хто б міг подумати, що в країні пао на чапа — маленьких багетів, підсмажених і намазаних солоним маслом, — на бічній вулиці Ботафого може відкритися пекарня, яка спричинить повну революцію в хлібопеченні? Пекарня Slow Bakery перетворилася на справжню битву за булочки, які виходять із печі о 9 ранку та о 2 годині дня. Їхня закваска — це королева, перша в своєму роді, яку продавали в Ріо та розкуповували натовпами, але вона також перетворюється на смачні сендвічі, які подаються в невимушеній кав’ярні разом із відмінною кавою.
Контакти: theslowbakery.com.br
Ціни: Низькі.
Plage Café
Після одного візиту, одного лише спогаду про неймовірну обстановку Plage Café достатньо, щоб почати планувати, коли повернутися сюди знову. Бранч або напої? Корисний салат або вишукані тістечка? Насправді, деталі не мають значення, адже як тільки ви потрапляєте у велич стильної маленької інді-закусочної Parque Lage, всі ставки знімаються. Розташований на узліссі тропічного лісу, за яким височіє Корковадо, столики оточують центральний басейн просто неба, оформлений в італійському стилі, у цьому чудовому кафе, бістро та барі. Ви не помилитеся з величезним «розкішним сніданком» — омлетами із салатом, випічкою, свіжовичавленим апельсиновим соком, кавою, м’ясною нарізкою, фруктовим салатом і французьким хлібом — або всемогутніми бургерами.
Контакти: plagecafe.com.br
Бронювання: Рекомендовано.
Ціни: Низькі.
Ella Pizzaria
Любов Ріо до піци не має жодних ознак згасання, тому дуже шкода, що лише кілька італійських ресторанів здатні запропонувати вам щось гідне обожнювання. У затишному, сучасному ресторані Ella настільки впевнені у своїх тістових дисках, що ви отримуєте горщик скоринок і домашній томатний соус як заправку (найкраще смакує разом із насиченою вершковою бурратою). Меню піци також освіжаюче компактне, дотримуючись класики з дивним поворотом: «Віолончель» поєднує гострий сир скаморца та карамелізовану цибулю, а «Ембутідо» — ремісничу ковбасу та мариновані огірки з фенхелем з апломбом. Додайте до цього винахідливу коктейльну карту, й Ella по праву стала одним із найпопулярніших місць у місті.
Контакти: ellapizzaria.com.br
Бронювання: Не обов’язково.
Ціни: Середні.
Rubaiyat Rio
У 2014 році провідні південноамериканські скотарі Rubaiyat відкрили свій перший ресторан за межами Сан-Паулу, і яке ж місце вони вибрали, щоб прославити своє ім’я в Ріо. Він знаходиться на території завжди атмосферного Жокейського клубу, зі столиками, розставленими на терасі з краєвидом на іподром. Яловичину постачають із ферми Рубайят у Мату-Гросу, й, попри щедрий устричний бар, буває важко відірвати погляд від вражаюче соковитого стейка «Королева яловичини». До того ж, пропонуючи понад 800 сортів вин, ви завжди зможете підібрати ідеальний рідкий акомпанемент.
Контакти: rubaiyat.com.br
Бронювання: Рекомендовано.
Ціни: Високі.
Emporio Jardim
Emporio Jardim завоював серця любителів пізніх сніданків у Ріо завдяки простому шарму затишного простору, чудовому обслуговуванню та шикарному асортименту хліба, такого як насичений зерном Pão do Jardim і багет на заквасці. Яйця по-марокканськи — ідеальні, в насиченому томатному соусі, а традиційна тапіока наповнена лососем і вершковим сиром — обидві страви чудово поєднуються з детокс-соком або «Солодкою Мері», фірмовою версією класичного коктейлю. З настанням темряви Emporio Jardim знову відкриває себе з меню напоїв, яке включає Белліні, Апероль Шприц і освіжаючу комбінацію джина, зеленого чаю й тонізуючих напоїв.
Контакти: emporiojardimrio.com.br
Бронювання: Рекомендовано.
Ціни: Середні.