До Швейцарії приїжджають не для того, щоб сісти на дієту. Але ви, мабуть, приїжджаєте сюди заради її знаменитої ситної кухні, особливо фондю та раклет. Хоча ці дві страви займають високе місце в кулінарному ешелоні Швейцарії, пообідати тут можна не лише занурюючись у розплавлений сир. Найкращі ресторани Швейцарії пропонують безліч смачних спокус, включаючи вегетаріанську, міжнародну, французьку та німецьку кухні. А оскільки це Швейцарія, її найкращі ресторани також пропонують неперевершену обстановку на вершинах найвищих гірських вершин Альп, на берегах блискучих озер, з яких відкриваються чудові краєвиди.
Затишне альпійське селище Саас-Фе нагромаджує чарівність, а у Vieux Chalet в історичному центрі міста нагромаджують сир. Фондю тут є в меню, але зіркою шоу є раклет — плавлений сир, який подають на тарілці з хлібом, картоплею, корнішонами та перловою цибулею. Спостерігати за тим, як ваш раклет вирізають з гігантського колеса з плавленим сиром — це неабияке видовище. Якщо вам запропонують з’їсти стільки, скільки ви зможете, не вагайтеся — ви будете здивовані, скільки тарілок раклета ви зможете з’їсти!
Якщо ви хочете скуштувати найкраще фондю у Швейцарії, вам краще звернутися до самого джерела. Шале де Грюйєр в однойменному сироварному центрі Грюйєр пропонує всю автентичність і сирність, яку можна очікувати. Фондю, раклет і місцеві в’ялені м’ясні страви легко смакують із місцевим вином або пивом. На десерти подають подвійний крем Грюйєр, який є ще більш декадентським, ніж звучить.
Один із найкращих ресторанів у Цюриху, Zeughauskeller поєднує в собі історію, атмосферу та смачні м’ясні страви німецькомовної Швейцарії. Вінершніцель, стейки, свинячі рульки та метрові ковбаски подаються з картоплею рьошті, картопляним салатом або картоплею фрі. Ви можете попросити салат на гарнір, але ми вважаємо, що краще насолоджуватися ситною їжею, занурюючись в атмосферу цієї величезної, какофонічної їдальні, яка колись була збройовим арсеналом 15 сторіччя. Плануйте прийти на обід або вечерю трохи раніше або трохи пізніше, або ж плануйте почекати в черзі з іншими голодними відвідувачами.
Вважається, що безе, солодкий десерт із запечених яєчних білків, був винайдений у швейцарському місті Мейрінген. Тож природно, що найвідоміший кондитер, який виготовляє безе в країні, базується саме тут. Ви зрозумієте, що потрапили в потрібне місце, коли побачите гігантське безе перед входом. У пекарні, десертній і чайній кімнаті подають безліч інших солодощів, включаючи шоколадні цукерки, яблучні штруделі та кремову випічку. Діти будуть у захваті від різноманітних святкових ласощів, що пропонуються.
Майже чверть Швейцарії є франкомовною, а французька — рідна мова Женеви, тому в місті не бракує якісних французьких ресторанів. Проте небагато з них пропонують класичну автентичність Brasserie Lipp, яка виглядає так, ніби її пересадили з Лівого берега Парижа. Устриці, ескарго, картопля фрі та яловичий тартар — все це є в меню цього галасливого багатокімнатного закладу. Морепродукти займають чільне місце в меню, але також є багато наземних страв.
Розташований над Церматтом у крихітному, вільному від машин, гастрономічному селі Фіндельн, ресторан Findlerhof знаходиться на канатній дорозі, фунікулері або дуже крутому підйомі в гору. Більшість гостей зупиняються тут, коли спускаються з гори, а не піднімаються вгору. Його лісистий інтер’єр і сонячні тераси — ідеальне місце для традиційних рьошті, пасти, різотто та м’ясних страв. Приходьте сюди за їжею, залишайтеся заради краєвидів. Коли хмари розходяться, над долиною височіє могутній Маттерхорн. Класично швейцарські панорами не можуть бути більш класично швейцарськими, ніж ці.
Поєднайте приголомшливе розташування на Люцернському озері, шикарний спа-готель і дві зірки Мішлен — і ви отримаєте один із найвидатніших ресторанів високого класу у Швейцарії. Ресторан Focus Atelier у п’ятизірковому Park Hotel Vitznau, розташованому в тихому приозерному містечку Віцнау, пропонує комплексні дегустаційні меню з несподіваними смаковими поєднаннями, які запрошують гостей у справжню кулінарну мандрівку. Майстерно приготовані страви, кожна з яких є більш креативною та фантастичною, ніж попередня, майже підносяться над озером.
Вражаючий — це слово, яке описує багато місць у Швейцарії, але мало де воно є більш влучним, ніж у Berggasthaus Aescher, сільському гостьовому будинку та ресторані, вбудованому в суцільну скелю Ебенальп. Для багатьох мандрівників обід або ночівля в Aescher є заслуженою винагородою за енергійний день крутих підйомів. Інші добираються туди канатною дорогою Ебенальп, яка включає в себе 10-хвилинний спуск до ресторану — хоча на зворотному шляху доведеться йти в гору. Якщо краєвидів недостатньо, щоб вразити вас, то комфортне меню із зігріваючими супами, рьості, штруделями та кавовими напоями зробить свою справу. Внутрішня їдальня чарівна, але відкрита тераса — найкраще місце для відпочинку. Пансіонат працює сезонно та закривається з кінця листопада по квітень.
Можна з упевненістю сказати, що Haus Hiltl був вегетаріанським ще до того, як вегетаріанство стало модним. Заснована у 1898 році, ця пам’ятка Цюриха претендує на звання першого у світі вегетаріанського ресторану — і, безумовно, найдовше існуючого. Меню тут підходить для вегетаріанців і веганів, але навіть затяті м’ясоїди можуть спокуситися картопляним супом із трюфелями або Hiltl Wellington, приготованим із копченого тофу та соусом із червоного вина. Заклади розташовані по всьому Цюриху, а головний ресторан знаходиться за адресою Sihlstrasse 28, за кілька кварталів від залізничного вокзалу Zurich HB.
10. The Restaurant at the Chedi
Ви, можливо, не очікуєте вишуканих азійських страв посеред швейцарського гірськолижного курорту, але Restaurant at the Chedi Andermatt майстерно поєднує індійську, тайську, в’єтнамську, а також європейську кухні в креативному, дивовижному ф’южн-меню. Тиха атмосфера Chedi ідеально підходить для таких фірмових страв, як мург махані або тайський салат із яловичиною. А щоб ви не забували, що все ще перебуваєте у Швейцарії, центральним елементом ресторану є 16-футова вежа з вином і сиром.